Salı, 10 Eylül 2024
.
.
chevron_left chevron_right
Sağlık

Akciğer kanserini tarihe gömecek gelişme

Dünyanın en ölümcül hastalıklarından biri olan akciğer kanseri, yeni bir aşı sayesinde sıradan bir hastalık haline gelebilir. Almanya’da, akciğer kanseri hastası bir kişide kanser aşısının klinik denemelerine başlandı. Bu aşının, kanserli tümörlerle etkili bir şekilde mücadele edebileceği öne sürülüyor.

284 Toplam Gösterim
Akciğer kanserini tarihe gömecek gelişme

Dünya genelinde her yıl yaklaşık 1,8 milyon insanın hayatını kaybettiği akciğer kanseri, en tehlikeli kanser türlerinden biri olarak biliniyor. Almanya’da bu hastalıktan ölenlerin sayısı yıllık 44 bin civarında. Özellikle ileri evrelerdeki vakalar, hastalar için çok az umut bırakıyor.

Ancak Almanya’dan gelen yeni bir haber, akciğer kanseri hastaları için umut oldu. Alman Biontech şirketi tarafından geliştirilen bir aşı, akciğer kanserine karşı mücadelede kullanılmak üzere ilk klinik denemelerine başladı. Bu denemeler, aralarında İngiltere, ABD, Almanya, Macaristan, Polonya, İspanya ve Türkiye’nin de bulunduğu 7 ülkede toplam 130 hasta üzerinde yürütülüyor. Aşı, ameliyat veya radyoterapi öncesi erken evredeki hastalar ile geç evredeki veya tekrarlayan kanserli hastalar üzerinde deneniyor.

İlk aşıyı alan hasta ise Londra’dan 67 yaşındaki Janusz Racz oldu. Racz’ın sağ akciğerinde 1 Mayıs 2024’te tesadüfen bir tümör tespit edildi. Doktorlar, tedavi uygulanmadığı takdirde Racz’ın 4 ila 5 ay ömrü kaldığını belirtti. Kemoterapi ve radyoterapi görmesine rağmen, doktorlara göre 5 yıllık hayatta kalma oranı yalnızca yüzde 35’ti.

Racz, doktoru ve ailesiyle değerlendirme yaptıktan sonra bu yeni aşıyı denemeye karar verdi. Her biri kanser hücrelerinin farklı yüzey özelliklerine yönelik farklı RNA iplikleri içeren altı enjeksiyon aldı. İlk altı enjeksiyonu altı hafta boyunca her hafta, ardından her üç haftada bir enjeksiyonlar şeklinde 54 haftalık bir tedavi süreci izliyor.

Racz, "Bu denemeye katılmaya karar verdim çünkü kanser hücrelerine karşı koruma sağlayacağını umuyorum. Ayrıca, bu araştırmaya katılarak gelecekte başkalarına da yardımcı olabileceğimi ve bu tedavinin daha yaygın bir şekilde kullanılmasına katkıda bulunabileceğimi düşündüm" diye konuştu.

Artı49

VİDEO GALERİ
Emoji ile tepki ver!
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • DAHA FAZLA SONUÇ YÜKLE