Baş ve Boyun Kanseri Belirtilerine Dikkat!
Baş ve boyun kanserleri, tüm vücut kanserlerinin yüzde 9'unu, kanser kaynaklı ölümlerin ise yüzde 4'ünü oluşturuyor. Sıklıkla tiroid, geniz, gırtlak, dil ve dudak bölgelerinde rastlanılan bu kanser türünde de erken teşhis hayat kurtarıyor.
Memorial Ankara Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Mehmet Burak Aşık, baş-boyun kanserlerinin önemli belirtilerini ve tedavi yöntemlerini açıkladı.
Belirtilere kulak ardı etmeyin!
Büyük bölümü muayene sırasında tespit edilebilecek nitelikte olan baş ve boyun kanserleri, hastanın da anlayabileceği şekilde pek çok belirti vermektedir. Bu belirtiler arasında şunlar yer alır:
-
Üç haftadan uzun süren ses kısıklığı
-
Dudak ve ağız içinde sürekli tekrarlayan yaralar
-
Boyunda nohut büyüklüğünde ele gelen kitle
-
Aşırı kilo kaybı
-
Yutma güçlüğü
-
Yüz felci
Bu belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden bir kulak burun boğaz uzmanına muayene olunması hayati önem taşımaktadır. Erken teşhis ve tedaviyle bu kanser türünde başarı oranı oldukça yüksektir.
Sigara ve alkol baş sorumlular
En sık rastlanan baş ve boyun kanserlerinde ilk sırada, bu kanser türünün yüzde 50'sini oluşturan gırtlak kanseri gelmektedir. Daha çok 50 yaş üstü erkeklerde görülmekle birlikte, sigara ve alkol tüketimi fazla olan kişilerin de baş ve boyun kanserlerine yakalanma riski 4-5 kat artmaktadır. Ayrıca hatalı beslenme, kötü ağız hijyeni ve HPV virüsü de bu bölge kanserlerini tetikleyebilecek olan faktörler arasındadır.
Modern tanı yöntemleri kullanılıyor
Baş ve boyun kanserlerinde tümör erken evrede metastazsız olarak yakalandığında yani vücudun farklı bölgelerine sıçramamış olduğunda yaşam kalitesi ve süresi de olumlu etkilenmektedir. Tanı için şüpheli dokudan biopsi alınmakta, çeşitli kan tahlilleri sonrası ise hastalığın derinlemesine etkilerini araştırmak ve metastazı ile uzak yayılımları hakkında bilgi sahibi olmak için röntgen, bilgisayarlı tomografi, MR, sintigrafi ve PET gibi yöntemlere başvurulmaktadır.
Multidisipliner yaklaşım tedavi başarısını getiriyor
Baş ve boyun kanserlerinde tedavi genel olarak tümörün çıkartılması ve sonrasında uygulanan radyoterapi seansları ile tamamlanmaktadır. Ancak ileri evre kanserlerde bu plana kemoterapi de eklenmektedir. Cerrahi için geç kalınan durumlarda ise hastanın yaşam kalitesini artırabilmek adına paltayif olarak radyoterapi ve kemoterapi verilmektedir. Tedavi şekli, planlaması ve yapılacak olan cerrahi tümörün yerleşim yerine, kanserin evresine, hastanın yaşına ve sosyoekonomik durumuna göre belirleneceği için nasıl bir yol izleneceğine ilgili hekimlerin dahil olduğu onkoloji konseyi tarafından karar verilmektedir.
Baş ve boyun kanserinden korunmak için neler yapılabilir?
- Sigara ve alkolden uzak durun.
- Düzenli olarak ağız ve diş sağlığı kontrolleri yaptırın.
- Sağlıklı beslenin.
- HPV aşısı yaptırın.
Baş ve boyun kanserleri, erken teşhis ve tedaviyle oldukça iyi bir şekilde tedavi edilebilen kanser türlerinden biridir. Bu nedenle, yukarıda belirtilen belirtileri fark ettiğinizde vakit kaybetmeden bir doktora başvurmanız önemlidir.
-
Bilim İnsanları, Meme Kanseri Hücrelerini Kriyoablasyon Tekniğiyle Dondurarak Çığır Açtı
favorite0visibility273 -
Kolajen Hangi Besinlerde Bulunur? Sağlıklı Bir Cilt ve Daha Fazlası
favorite0visibility406 -
Grip Misiniz Yoksa Nezle mi? Belirtilerine Dikkat Edin!
favorite0visibility443 -
İşlenmiş Gıdalar Kalp Sağlığını Tehdit Ediyor!
favorite0visibility483
-
0
-
0
-
0
-
0
-
0
- 0 Yorum
-
Yorumu Gönder