Cuma, 19 Nisan 2024
.
.
chevron_left chevron_right
Gündem

Hekimlik artık tercih edilmiyor

Hem yurtdışına giden hekimlerdeki artış hem de üniversite tercihlerinde tıbba bakış bu mesleğe eskisi kadar önem verilmediğini ortaya koyuyor. TTB’den Günbeyi hekimliğin saygınlığının zedelendiğini söyledi.

141 Toplam Gösterim
Hekimlik artık tercih edilmiyor

Umut Can FIRTINA - Birgün

Hekime uygulanan şiddet, düşük ücret gibi birçok sorun hem ülkeden hekimleri kaçırıyor hem de tıp fakültesi tercihlerini etkiliyor. Yurtdışında eğitim ve çalışma amaçlı giden kişilere verilen iyi hal belgesi alanların sayısında ciddi bir artış varken en son yapılan YKS sonucunda açılan ikinci ek tercihlerde neredeyse hiç tıp fakültesi tercihi yapılmadı.

 

2021 YKS sonrası baraj altında çok sayıda öğrencinin kalması sonrası bir seferliğine verilen ikinci ek tercih hakkında tıp fakültelerine 330 kontenjan açıldı. Bu kontenjanların sadece 1’i tercih edildi. Bazı üniversitelerde 40 kişilik 20 kişilik kontenjanlar hiç kimse tarafından tercih edilmedi.

 

İyi hal belgesi alanların sayısı ise 2012’de yalnızca 59’ken 2021’de 1405’e ulaştı. Sadece nisan ayında bile 2012’nin tamamında başvuranın 3 katından fazlası başvurdu. Nisan ayında başvuru sayısı 214 oldu.

EKONOMİK KRİZ

TTB MK Üyesi Meltem Günbeyi “Son yıllarda yurt dışına gidişlerde artış olmasının en büyük sebebi ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz” dedi. Günbeyi şöyle devam etti: “Bunun özellikle hekimleri neden ilgilendirdiğine gelirsek de, Sağlıkta Dönüşüm Programı sonrası TTB’nin öngördüğü birçok olumsuzluk hekimlerin hayatını yavaş yavaş etkilemeye başladı, son yıllarda çok daha fazla görünür kılmaya başladı. Bu sorunların ortaya konulması sonrası yanıtsızlık hekimleri en çok etkileyen sebeplerden biri. Yoksa mevcut problemlerin bir an önce çözülmesinden ziyade hükümetin bu olumsuzluklara karşı net bir tutum almaması en büyük problem.

Özellikle gençlerin tercih ettiği meslek gruplarından ayrı olarak hekimlikte neden bu denli göze çarpan bir durum var? Tamamen sağlıkta yaşanan bu krizin hükümet tarafından yok sayılması. ‘Sağlıkta kriz yok, sağlık sistemi çok iyi’ algısı yaratılmaya çalışılıyor. Bunun içinde bir grup olan hekimlerin sorunlarına karşı da bir cevapsızlık hali var. Hatta gün geçtikçe çokça hocaların üniversitelerden kaçışı konusunda gözümüze çarpan liyakatsiz atamalar, idareciler tarafından baskılar, hak edilmeyen konumlara hak etmeyenlerin gelmesi gibi durumlar… Dolayısıyla genç hekimler de bu tabloyu görüyorlar ve bunlar geleceğe dair bir umutsuzluk yaratıyor. Mevcut ekonomik kriz, sağlıkta şiddet, şu an yaşadıklarının yanı sıra, bir sonraki aşama olan hocalarının, uzmanların yaşadıklarını görünce bir umutsuzluğa kapılıyorlar.”

 

SAYGINLIK ZEDELENDİ

“Hekimlik mesleğinin seçilmemesi de lise öğrencilerindeki aynı duygudan kaynaklı” diyen Günbeyi şunları aktardı: “Bakıyor tıp fakültesini kazanmış, hekim olmuş, asistan hekim olmuş, zorlu bir sınav olan TUS’u da kazanmış ama asistan hekim olmasına rağmen hem geçinemiyor hem şartları çok kötü. Bugün Türkiye’de kamuda bu şartlar altında çalışan başka bir meslek grubu var mı emin değilim. Çok uzun çalışma saatleri, özellikle cerrahi ve dahili branşlarda çalışma süresindeki yoğunluk çok ciddi bir iş yükü. Mevcut olumsuz şartlar, daha genç kuşaklar için de bir sonraki adımın umutsuzluk barındırması Türkiye’den bu göçlere ve hekimlik mesleğinin seçilmemesine sebep oluyor. Eskiden insanlar hekimlik mesleğini iş garantisi olması hem ekonomik olarak iyi olması hem de saygın bir meslek olarak görülmesi sebebiyle seçerlerdi. Şimdi ekonomik olarak aynı saat çalıştığı başkalarından çok daha iyi bir ücret almıyor. Daha saygın bir meslek olarak görülüyordu ancak şu an baktığımızda her gün polikliniklerde yumruklar, hakaretler, tükürmeler, her türlü şeye maruz kalıyorlar.”

VİDEO GALERİ
Emoji ile tepki ver!
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • DAHA FAZLA SONUÇ YÜKLE