Kısa çalışma yönetmeliği yeniden düzenlendi
Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle, kısa çalışma ödeneğine ilişkin düzenlemelerde değişiklikler yapıldı. Kısa çalışma süresi üç ay olarak kalırken, uygulamanın detaylarına dair önemli düzenlemeler yapıldı.
25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'na göre sigortalı sayılan kişileri çalıştıran işverenlerin, kriz ve zorlayıcı sebeplerle işyerindeki çalışma sürelerini geçici olarak azaltması veya işyerinde faaliyeti durdurması halinde sigortalılara kısa çalışma ödeneği ödenmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemeyi amaçlamaktadır.
Eski Yönetmelik 1 Mart'tan Önceki Uygulamalar İçin Geçerli
Yönetmeliğe eklenen geçici maddeye göre, kısa çalışma başlama tarihi 1 Mart'tan önce olan kısa çalışma uygulamalarında eski yönetmelik hükümleri uygulanmaya devam edecek. Bu tarihten önce başlatılan kısa çalışmalar için yürürlükten kaldırılan yönetmelik hükümleri geçerli olacak.
Ödenek Hak Sahipliği İptali
Kısa çalışma başlama tarihi 1 Mart'tan önce olan sigortalının kısa çalışma döneminde herhangi bir ödeme almaması ve işverenin, sigortalının fiilen kısa çalışmaya tabi tutulmadığını bildirmesi durumunda, kısa çalışma ödeneği hak sahipliği iptal edilecek.
Yeni Yönetmeliğin Amaç ve Kapsamı
Yeni yönetmelik, 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'na göre sigortalı sayılan kişileri çalıştıran işverenlerin, kriz ve zorlayıcı sebeplerle işyerindeki çalışma sürelerini geçici olarak azaltması veya faaliyeti durdurması halinde sigortalılara kısa çalışma ödeneği ödenmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemeyi amaçlamaktadır.
Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği
- Yararlanma Koşulları:
- İşverenin kısa çalışma talebinin uygun bulunması
- Sigortalının kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olması ve son üç yılda en az 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olması
Yeni yönetmelikle kısa çalışma ödeneği düzenlemeleri, işverenler ve çalışanlar için daha net ve uygulanabilir hale getirildi. Kısa çalışma süresi üç ay olarak korunurken, uygunluk tespiti ve başvuru süreçleri ayrıntılı şekilde düzenlendi.
-
Akaryakıt Fiyatlarına Yeni Zam!
favorite0visibility135 -
Avrasya Tüneli Geçiş Ücretlerine Zam
favorite0visibility151 -
TCDD Taşımacılık AŞ’den Tren Biletlerine Zam
favorite0visibility148 -
Barınma Krizi Derinleşiyor: Aidatlar Kiralarla Yarışıyor
favorite0visibility75
-
0
-
0
-
0
-
0
-
0
- 0 Yorum
-
Yorumu Gönder