Cuma, 26 Nisan 2024
.
.
chevron_left chevron_right
Sağlık

Sigara içenler 14 kat daha fazla tehlikede

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vefik Arıca, ABD ve Avrupa ülkelerinin çaresiz kaldığı virüse karşı Türkiye’nin yürüttüğü başarılı mücadelenin detaylarını anlattı. Arıca, sigara ve alkolün virüsü 14 kat daha ölümcül hale getirdiği uyarısını da yaptı.

3916 Toplam Gösterim
Sigara içenler 14 kat daha fazla tehlikede

Tüm dünyayı esir alan koronavirüs salgını hakkında sorularımızı yanıtlayan Sağlık Bilimleri Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Vefik ArıcaAkit’e önemli açıklamalar yaptı. 

-Türkiye’nin virüsle mücadelesini bir bilim adamı olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?

Dünyaya örnek bir mücadele yürütüyoruz. Dünya Sağlık Örgütü de bunu belirtiyor. Çin’de ilk vaka ortaya çıkar çıkmaz Türkiye, gerekli bilgileri aldı. Akabinde ise tedbirlerini hayata geçirdi. Geldiğimiz noktada Batı’da sağlık sistemi çökerken, Türkiye hem ciddi bir hizmet veriyor hem de 10 Avrupa ülkesi dahil olmak üzere dünyaya sağlık malzemesi yardımında bulunuyor.

Süreci şeffaf yönetiyoruz

-Her şeye muhalefet olan zihniyet, bu sürecin de şeffaf olmadığı yönünde bir algı yürütüyor. Bu iddiaları nasıl yorumluyorsunuz?

Türkiye süreci en şeffaf yöneten ülkelerden. Sağlık Bakanı öncülüğünde yapılan açıklamalar, Bilim Kurulu üyelerinin açıkladığı veriler güven verici. Bakanlığın ‘evde kal’ uygulaması sosyal medyadan indirilebiliyor. Bu, şeffaflığın en son noktasıdır.

Virüs kimler için daha tehlikeli?

Sigara ve alkol içenlerin koronavirüsten ölüm oranı 14 kat daha fazla. Yoğun bakımdan taburcu olanların yüzde 80’i sigara içmeyenlerden oluşuyor. Sigara ve alkol, yoğun bakıma gidiş sürecini de artırıyor.

Süper taşıyıcı kavramını bir de sizden dinleyebilir miyiz?

20 yaş altı bir çocuk, eğer virüs kapmışsa bunu çevresindeki 5 ya da 10 kişiye bulaştırabiliyor. Bulaştırdığı kişiler de halkalar halinde diğer vatandaşlara virüsü yayıyor. Toplamda ise 500 ile 600 arasındaki kişiye virüs bulaşmış oluyor.

Koronavirüs hangi kronik rahatsızlıklarda daha ağır seyrediyor?

Akciğer ve kalp rahatsızlığı, hipertansiyon ve kanser hastaları risk grubunda. En önemli risk ise sigara ve alkol.

Sosyal medyadan ilaç açıklanmaz

Ercüment Ovalı, kıymetli çalışmalar yapan bir Türk bilim insanıdır. Lakin sosyal medyadan yaptığı ilaç açıklaması yöntem olarak yanlıştır. Dünyada bu işin nasıl yapıldığı örnekleriyle bellidir. Ovalı’nın açıkladığı ilaçla ilgili Yeni Zelanda ve Fransa çalışma yapıyor zaten. Eğer bir sonuç elde edilmişse bu Sağlık Bakanlığı’nın öncülüğünde açıklanmalıdır, sosyal medyadan değil.

YeniAkit - Harun Sekmen 

VİDEO GALERİ
Emoji ile tepki ver!
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • DAHA FAZLA SONUÇ YÜKLE