Yapay Zekanın ürettiği şiirler, Shakespeare'e tercih edildi
Yeni yapılan bir araştırma, edebiyat uzmanı olmayan kişilerin yapay zekanın yazdığı şiirleri, ünlü şairlerin eserlerine tercih ettiğini ortaya koydu. Pittsburgh Üniversitesi'nden bilim insanları Brian Porter ve Edouard Machery'nin yürüttüğü çalışmada, ChatGPT 3.5'in, William Shakespeare, Emily Dickinson, Lord Byron ve T.S. Eliot gibi ünlü şairlerin tarzlarında şiirler yazması istendi.
Independent Türkçe'nin haberine göre, araştırma, katılımcılara yapay zeka ve insan şairlerinin yazdığı şiirleri sundu. Katılımcılar, hangi şiirlerin insan şairlere ait olduğunu tahmin etmeye çalışırken, çoğu zaman yapay zekanın eserlerinin gerçek şairlerin yazdığına benzer olduğunu düşündü. İlginç bir şekilde, araştırma sonucu, ChatGPT tarafından yazılan şiirlerin genellikle daha çok beğenildi. Özellikle şiirlerin kalite, duygu, ritim ve özgünlük gibi kriterlere göre değerlendirilmesinde, katılımcılar yapay zekanın şiirlerine daha yüksek puanlar verdi.
Araştırmanın bulguları, yapay zekanın ürettiği şiirlerin daha "insani" bulunduğunu ve katılımcıların bu şiirleri daha kolay anlayabildiğini gösteriyor. Porter ve Machery, katılımcıların insan yapımı şiirlerin karmaşıklığını, yapay zeka tarafından üretilen daha basit ve anlaşılır metinlerle karıştırmış olabileceklerini belirtti.
Bununla birlikte, şiirle ilgili bazı önemli görüşler de ortaya çıktı. Şiir yazan tek hayatta olan şairlerden Dorothea Lasky, robot şairlerin işlerini devralmasından endişelenmediğini, ancak fikrini zaman içinde değiştirebileceğini söyledi. Lasky, "Şiir her zaman gerekli olacak. İnsanlar yapay zeka şiirlerini sevdiği sürece, bu benim için çok güzel bir şey. Kimin yazdığı önemli değil, bir şiirle iyi bir deneyim yaşadılar" dedi.
Ancak, Stanford Üniversitesi'nden Michele Elam gibi bazı uzmanlar, yapay zekanın sanat üzerindeki etkilerinden endişe ediyor. Elam, yapay zekanın sanatın "gerçekle bağlantısını" zayıflatabileceği ve bu durumun insanların dünyayı anlama biçimlerini sınırlayabileceği konusunda uyarıda bulundu. Elam, "Şiir, dünyamızla bağ kurmamıza yardımcı olur. Eğer bu dil yapay zeka tarafından üretilirse, gerçekliğimizin tanımlanmasında zorluklar yaşayabiliriz" diye ekledi.
-
İnsan Beyni Nasıl Gelişti?
favorite0visibility149 -
Huawei Mate 70 Serisi Tanıtıldı: 4 Yeni Model ile Zirveye Oynuyor
favorite0visibility122 -
OpenAI GPT-4o modelini güncelledi! Neler yenilendi?
favorite0visibility197 -
WhatsApp'ta Sesli Mesajlar Artık Metne Dönüştürülebilecek
favorite0visibility192
-
0
-
0
-
0
-
0
-
0
- 0 Yorum
-
Yorumu Gönder